Wat zijn de voordelen van koolhydraatarme recepten?

Tegenwoordig kun je niet meer om koolhydraatarme recepten heen. Steeds meer mensen bereiden hun gerechten koolhydraatarm. Waarom doen zij dat? Wat zijn de voordelen van koolhydraatarm eten en drinken? In dit artikel gaan we op die vragen uitgebreid in.

Wat is koolhydraatarm eten en drinken?

Onze dagelijkse voedingsbehoefte bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar doordat we alle voeding die we wensen voor handen hebben en min of meer in een consumptiemaatschappij leven, kunnen we ons overeten aan koolhydraten. Waar je normaliter zo’n 20 tot 30 procent van je voeding uit koolhydraten moest laten bestaan, is het nu zo dat je soms wel 60% van je dagelijkse hoeveelheid aan koolhydraten eet en drinkt. Het gevolg is dat je heel snel aankomt en dus dikker wordt. Weinig mensen hebben dat door. Zij zien niet in dat er een verband is tussen hun voeding en hun overgewicht. De reden daarvoor is te verklaren: veel voeding waarvan we aannemen dat het gezond is, zit vol met koolhydraten.
Wat moet je eten binnen een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet richt zich niet op het volledig uitbannen van koolhydraten. Wel zorgt het ervoor dat je veel minder koolhydraten binnen krijgt via je voeding. Je gaat dus letten op voeding die bekend staan om de  vele koolhydraten die erin zitten. Dat is onder meer het geval bij pasta, rijst en brood, maar ook aardappels en producten gebaseerd op aardappels bevatten ongelooflijk veel koolhydraten. Sausjes en sappen, waarvan sommigen het label “gezond” dragen, zitten ook boordevol koolhydraten. Vlees, vis en gevogelte zijn in principe een prima basis voor een gezonde, koolhydraatarme maaltijd, maar worden ongezond gemaakt door de vele toegevoegde suikers. Het spreekt dus voor zich dat je deze producten probeert te vermijden tijdens het eten van koolhydraatarme gerechten.

Voordelen van koolhydraatarme recepten

Je hebt het al een beetje kunnen lezen in de voorgaande alinea’s: hoofdreden voor veel mensen om koolhydraatarm te gaan eten en drinken is dat ze af kunnen rekenen met overtollige kilo’s en overgewicht. Maar er zijn veel meer voordelen te benoemen aan het eten en drinken van koolhydraatarme gerechten. We sommen ze graag voor je op:

  • Verlaagde kans op diabetes;
  • Verminderd risico op hart- en vaatziekten;
  • Lagere bloeddruk;
  • Een lager cholesterol.

Verlaagde kans op diabetes

Suikerziekte is een groot risico bij mensen die ongezond eten. Daar hoort eten met koolhydraten dus ook bij. Door koolhydraten te mijden, verlaag je de kans om diabetes te ontwikkelen. Het is zelfs zo dat mensen die al diabetes hebben er beter mee om kunnen gaan door koolhydraatarm te gaan eten.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een vrij logisch gevolg van overgewicht. De belasting van je hart is immens als je te zwaar bent. Door te zorgen dat je niet meer al teveel suikers uit koolhydraten haalt en de aanmaak van vetmassa dus direct tegengaat, spreekt het voor zich dat je die belasting ook vermindert. Door gezond te eten en drinken en dankzij koolhydraatarme recepten, verminder je dus het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Lagere bloeddruk

Het is bewezen dat koolhydraatrijke producten ook je bloeddruk aanzienlijk toen stijgen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid zout die in deze voeding zit. Wie overstapt op koolhydraatarme recepten zal veel minder zout consumeren en dus ook toewerken naar een veel lagere bloeddruk. Dit is een leuk bijkomend voordeel aan koolhydraatarme recepten.

Lager cholesterol

Ook je cholesterolwaarden staan direct in verband met de voeding die je consumeert. Een lager cholesterol is dan ook een logisch gevolg van gezondere voeding. Door je te richten op koolhydraatarme voeding, werk je vanzelf aan op een lager en gezonder cholesterol.
Conclusie

Het is inderdaad zo dat koolhydraatarme recepten je helpen bij het afvallen, maar er zijn meer argumenten om zo snel mogelijk over te stappen op koolhydraatarme gerechten: zo kun je de kans op diabetes doen afnemen, zorgen voor een lagere bloeddruk en een lager cholesterol en ook zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten (vaak als gevolg van overgewicht) zo laag mogelijk wordt gehouden.