Boerenkoolstamppot met rookworst

Wanneer de koudere dagen weer inzetten, hebben we meestal ook meer behoefte aan warme en goed vullende maaltijden. Stamppot is een traditioneel recept. De basis wordt gelegd met aardappelen. Vaak worden er spekjes en/of een rookworst toegevoegd. Dit is een recept voor boerenkoolstamppot met rookworst. Het is voldoende voor een lekker hoofdgerecht voor vier personen. Het zal 30 tot 60 minuten duren voordat deze stamppot op tafel staat. Hoe maak je boerenkoolstamppot met rookworst en wat heb je daarvoor nodig?
Ingredi├źnten

  • 1 kilogram (kruimige) aardappelen
  • 500 gram boerenkool (gesneden)
  • 100 (magere) spekblokjes of spekreepjes
  • 1,5 deciliter warme melk
  • 1 rookworst
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels azijn

Bereiding

Schil, was en snijd de aardappelen in stukken. Doe een laagje water in een pan. Doe hier wat zout en de aardappelen in. Als de aardappelen koken, kan de boerenkool en de rookworst erboven op. Zet het vuur wat lager en kook de groenten en de aardappelen (met de deksel op de pan) in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Ondertussen kunnen de spekblokjes in een andere pan worden uitgebakken. Prik daarna met een vork in de aardappelen om te controleren of ze zacht genoeg zijn. Als ze zacht genoeg zijn, kan het kookvocht worden afgegoten. Stamp de boerenkool en de aardappelen met een stamper. Voeg de boter en wat warme melk toe. Hierdoor wordt de stamppot wat smeuïger. Voeg vervolgens de spekblokjes toe en meng het goed door elkaar. Breng het eventueel nog wat op smaak met wat zout en peper en de azijn.
Serveertips boerenkoolstamppot

Serveer de boerenkoolstamppot samen met de rookworst. Je kunt de rookworst vast in plakjes snijden en deze boven op de stamppot leggen. Serveer eventueel nog wat jus bij de boerenkoolstamppot met rookworst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *